En osthyvel är ett verktyg eller redskap som används för att skära och dela upp ost i tunna, jämna skivor. Den består vanligtvis av en handtag som är ihopfogat med en vass bladkant. Man placerar osthyveln på osten och drar den sedan längs ostens yta för att skära av en skiva. Osthyveln är ett praktiskt och vanligt förekommande redskap i många hushåll och används oftast vid servering av ostbrickor eller tillverkning av smörgåsar. Ett liknande verktyg med samma användningsområde är ostjärnet, som även det används för att skära ost i tunna skivor. Båda redskapen används på liknande sätt men kan se lite olika ut i utformningen.
sthyvel, othyvel, oshyvel, ostyvel, osthvel, osthyel, osthyvl, osthyve, sothyvel, otshyvel, oshtyvel, ostyhvel, osthvyel, osthyevl, osthyvle, oosthyvel, ossthyvel, ostthyvel, osthhyvel, osthyyvel, osthyvvel, osthyveel, osthyvell