Semla är en traditionell svensk bakelse som vanligtvis äts under perioden runt fettisdagen, vilket är dagen innan fastan börjar inför påsk. Den klassiska semlan består av en gräddig mandelmassa som är inbakad i ett mjukt och saftigt bröd. Brödet är traditionellt sett kryddat med kardemumma och toppas med vispad grädde. När man äter en semla så brukar man först skära bort ett lock på brödet, sedan gräva ur lite av brödet och fylla det med mandelmassan. Sedan lägger man på ett generöst lager av vispad grädde och sätter tillbaka locket på toppen. Semlan är en riktig kaloribomb och har blivit symbolen för fettisdagen. Den kallas ibland även för fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. Dessa termer används ofta för att beskriva samma bakverk, men med olika namn baserat på den traditionella festligheten de äts under.
emla, smla, sela, sema, seml, esmla, smela, selma, semal, ssemla, seemla, semmla, semlla, semlaa